Αρχική σελίδα » Έρευνα » Ερευνητικές ομάδες » Ερευνητική Ομάδα Νευροψυχοφαρμακολογίας

Ερευνητική ομάδα Νευροψυχοφαρμακολογίας

Χριστίνα Δάλλα, Επ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Ψυχοφαρμακολογίας


Συνεργάτες

Νίκος Κόκρας, MD, MSc,PhDστην Ψυχοφαρμακολογία, Ψυχίατρος, Μεταδιδακτορικός συνεργάτης

Νίκος Παστρωμάς MSc, PhDστην Ψυχοφαρμακολογία, Κτηνίατρος

Ηλίας Παπαλιάς, MD, Ψυχίατρος, Υποψήφιος διδάκτωρ

 

Ιστορία και Επιτεύγματα

Η ομάδα της Νευροψυχοφαρμακολογίας έχει πολυετή εμπειρία σε φαρμακολογικές, συμπεριφορικές και νευροχημικές μελέτες σε πειραματικά πρότυπα στρες, κατάθλιψης, άγχους και εξάρτησης με κύριο ενδιαφέρον τις διαφυλικές διαφορές στην απόκριση στην αντικαταθλιπτική αγωγή και στην εύρεση νέων θεραπειών. Η ερευνητική ομάδα Ψυχοφαρμακολογίας δημιουργήθηκε από την αείμνηστη Ομότιμη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ζ. Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη πριν δύο δεκαετίες, με τη συμμετοχή της αείμνηστης Καθηγήτριας Χ. Σπυράκη και της Αν. Καθηγήτριας Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κατερίνας Αντωνίου. Πρόσφατα ανέλαβε ως υπεύθυνη της ομάδας η Επ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας  Χριστίνα Δάλλα. Η ομάδα Νευροψυχοφαρμακολογίας έχει λάβει χρηματοδότηση από ερευνητικά προγράμματα, όπως τα MarieCurieτης Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελληνο-γερμανικό πρόγραμμα IKY-DAAD, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΕΝΕΔ, ΕΠΑΝ, Μεταδιδάκτορες, Συνεργασία 2009 και 2011), καθώς και υποτροφίες και βραβεία από τον International Brain Research Organisation (IBRO), το EuropeanCollegeofNeuropsychopharmacology (ECNP) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ΙΚΥ.

 

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα και Στόχοι

Η ερευνητική δραστηριότητα της ομάδας Νευροψυχοφαρμακολογίας έγκειται κυρίως στη μελέτη διαφυλικών διαφορών με σκοπό τη διαλεύκανση του νευροβιολογικού υποστρώματος και εύρεση νέων θεραπευτικών στόχων για νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η νόσος Αλτσχάιμερ. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ζωικά πρότυπα βασισμένα στο στρες, όπως το χρόνιο ήπιο στρες, η εξαναγκασμένη κολύμβηση, καθώς και διαγονιδιακά πειραματόζωα όπως οι 3χTgμύες. Στα πειραματικά αυτά πρότυπα χρησιμοποιούνται συμπεριφορικές, νευροχημικές (μονοαμίνες και αμινοξέα), μοριακές (ανάλυση Westernblot) και νευρο-ενδοκρινολογικές μεθοδολογίες με κύρια έμφαση στη σύγκριση μεταξύ αρσενικών και θηλυκών πειραματοζώων. Από τις μελέτες της ομάδας Ψυχοφαρμακολογίας έχει προκύψει ότι τα δύο φύλα παρουσιάζουν διαφορές στην απόκριση στην αντικαταθλιπτική αγωγή. Νεότερες μελέτες επικεντρώνονται στο ρόλο των νευροστεροειδών, όπως είναι τα οιστρογόνα και στα νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται στην κατάθλιψη με κυριότερο το κύκλωμα ιπποκάμπου-πρόσθιου φλοιού. Πρόσφατα, μέσω συνεργασίας με κλινικές, η ομάδα Ψυχοφαρμακολογίας έχει συμπεριλάβει μελέτες διαφυλικών διαφορών και απαντητικότητας στη φαρμακοθεραπεία σε ανθρώπους.

 

Ερευνητική Υποδομή –Τεχνογνωσία

Η υπάρχουσα υποδομή αποτελείται από κλωβούς συμπεριφοράς (κινητικότητας, άγχους, εξαναγκασμένης κολύμβησης, εξαρτημένης μάθησης/φόβου κ.α.), δύο συστήματα στερεοταξικής χειρουργικής και εγκεφαλικής μικροδιαπίδυσης (in vivo microdialysis), τρία συστήματα υγρής χρωματογραφίας με ηλεκτροχημικό ανιχνευτή και UV, μικροσκόπια, κρυοτόμο, μικροτόμο παραφίνης, συσκευές Westernblot και στάνταρ εργαστηριακό εξοπλισμό.


Ερευνητικές συνεργασίες

Η ομάδα Νευροψυχοφαρμακολογίας έχει αναπτύξει εθνικές συνεργασίες, όπως με τα Εργ. Φαρμακολογίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων (Αν. Καθ. Κ. Αντωνίου) και Κρήτης (Καθ. Α. Γραβάνης και Επ.Καθ. Ι. Χαραλαμπόπουλος), με την Υπηρεσία Διασυνδετικής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Επ. Καθ. Α. Κουζούπης), τα Εργαστήρια Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Καθ. Λ. Σκαλτσούνης) και το Εργαστήριο του Αν. Καθ. Α. Τσαρμπόπουλου (Ερευνητικό πρόγραμμα TREAT-AD). Επίσης, έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με τα εργαστήρια της Δρ. C. Cornil στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, τουΔρ. O.F.X. Almeida και της Δρ. Μ. Φίλιου στο Institute of Psychiatry, MaxPlanck στη Γερμανία, της Δρ. J. Pawluski στο INSERM της Γαλλίας, καθώς και του Prof. N. Sousa στο Life and Health Science Research Institute (ICVS), University of Minho στην Πορτογαλία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε:

http://psychopharmacology.med.uoa.gr